Mukana ulkosuomalaisten arjessa ja juhlassa

Hyötyohjelmisto loi yleisösuhdetta


Toisin kuin nykyisissä  kontaktiohjelmissa ulkosuomalaisten sattuessa  soittamaan  Radio Finlandissa ei äimistelty  kaukaa soittajia tai kysytty, mitä kello siellä on.  Kanava  pyrki olemaan osa  ulkosuomalaisten elämänpiiriä  ja esimerkiksi aikaero Suomeen oli kerrassaan epäoleellista. 

1980-luvulta Radio Finland alkoi selostaa ulkosuomalaisyhteisöjen  vuotuistapahtumia, vain Radio Finlandin kautta  lähetettäviksi. Joitakin lähetyksiä meni myös kotimaan verkoissa. Ulkosuomalaisten kirjelaatikko oli  ohjelmistossa  60-luvun lopulta.  Puhelinkontaktiohjelmat  alkoivat aluksi  Suomesta soitetuin puheluin 1980-luvulla, mutta kansainvälisen automaattiliikenteen kehittyessä  90-luvun lopulta kuuntelijoiden palveluohjelmista tuli keskeinen ohjelmaryhmä.  Osassa lähetyksiä suomalaiset asiantuntijat vastasivat  kysymyksiin mm verotuksesta ja sosiaaliturvasta. Ulkosuomalaisparlamentin puhemiehistön  kyselytunneista muodostui kymmenisen vuotta jatkunut keskustelukanava  USP:n ja sen edustettavien välille.  Puolivuosittain Helsingissä kokoontuneet  eri alueiden varapuhemiehet  tulivat  Pasilaan  vastaamaan kysymyksiin, osittain suorina puheluina kuuntelijoiden kanssa.  Yhteistyöstä  ulkosuomalaisparlamentin kanssa  tästä.

Osallistuvien  teemaohjelmien  huipennus  Radio Finlandissa  oli  kesäkuun alussa 2003  lähetetty  kaksoiskansalaisuuden  toimaantulopäivän seuranta. Tuolloin  lähetys kesti  seitsemän tuntia: Sen alkaessa  keskipäivällä Suomen aikaa  mukana olivat lyhyillä aalloilla  kuuntelijat  Aasiassa ja Australiassa. Iltapäivällä suuntana olivat  Amerikat ja  illan tullen  Lähi-itä, Afrikka ja Eurooppa.    Lähetyksen alussa oli äänessä myös  tasavallan presidentti Tarja Halonen.  Satelliittiverkossa ja netissä lähetys tavoitti samanaikaisesti kaikki kohdealueet.

Radio Finlandissa paljon esillä ollut ulkosuomalaisparlamentti oli  ajanut kaksoiskansalaisuutta useita vuosia. Nyttemmin kaksoiskansalaisuudessa on  nähty turvallisuusriskejä.  Valmisteluvaiheessa  puolustus- ja sisäministeriöissä  oli kyllä otettu esille mahdolliset lojaaliusongelmat.  Ne  tuntuivat vuoden 2003 tilanteessa  kuitenkin  kaukaisilta. Juhlaohjelmassa suurin huoli oli  kansalaisuusilmoitusten  mahdollinen ruuhkautuminen.

Kun Radio Finland  kanavana oli  ajettu alas  vuoden 2006 aikana,   toiminnan  lopettamisen hoitaneeseen  Radio Peiliin jäi  muutamaksi vuodeksi  joitakin  ulkosuomalaisille suunnattuja  lähetyksiä. Syynä oli ilmeisesti  se käytännön peruste, että  aihepiiriä tuntevia  toimittajia oli jäänyt  Peilin (nyk Yle Puhe) palvelukseen. 

Kela-ilta  Pasilassa kai 2003

Kelan  ja Suomi-Seuran asiantuntijat pohtimassa  Radio Finlandin  kuuntelijoiden  esittämiä  ongelmia  suorassa  Kela-illassa  2003.
Puheenjohtajana oikealla  Pertti Seppä. Koska lähetykset eivät kuuluneet Suomessa,  kuuntelijoiden oli ehkä helpompaa kysyä ikävistäkin
asioista ilman, että tuttavat Suomessa kuulisivat siirtolaisuuspätöksen ehkä olleenkin ainakin osittain väärä valinta. 


Merenkulkijain ammattiohjelmat

50-luvulta  90-luvun alkuun lähetettiin  merenkulkijoiden  erikoisohjelmia.  Pisimpään Oke Jokisen  ja Pontus Nordlingin  toimittama  merimiestunti alkoi jo 40-luvun lopulla. Sen tekijöihin kuului 50-luvun alussa mm sittemmin pääjohtajana  toiminut  Sakari Kiuru. Kun merimiestunti lyheni 70-luvun alussa vajaaksi puoleksi tunniksi, alkoi  erillinen ruotsinkielinen Sjöfartsnytt.  70-luvulla  perinteisen ohjelman rinnalle  tuli  Venttiili, jonka toimittijat olivat pääasiassa Merimiespalvelutoimistosta, mutta myös liitoista.  Kirkon merimieslähetys toimitti  erillistä hartausojelmaa Kurssin tarkistus. 

Merenkulkuohjelmilla oli  ulkomaanlähetyksille  melkoinen yhteiskuntasuhdemerkitys  70-luvun alussa, kun  Porin vanhan aseman investoinneille tarvittiin  valtion rahoitusta.  Ulkosuomalaisten edunvalvonta  suhteessa  Suomen valtioon  oli lähes vain varjo  90-luvun sinnikkyydestä, mutta merenkulijat olivat järjestäytyneet. Ja olihan  vuoden 1958 alasajossa  erikoisohjelmista säilynyt vain merimiestunti,  Unionin otettua yhteyttä Yleisradioon.

80- ja 90-luvuilla  Radio Finlandin kautta  lähetettiin äänitettyinä myös  merimieskirkkojen ja ulkosuomalaisseurakuntien  jumalanpalveluksia.
Hieman huvittava oli muuan jumalanpalvelus Berliinistä 2000-luvun alusta.  Kanttoriksi kiinnitetty kaupungissa tilapäisesti asunut suomalainen taiteilija kielsi osuuksiensa radioinnin, joten ulos meni vain puhetta ja häivytyksiä.Takaisin tämän sivuston  etusivulle