Taajuus- ja aikatiedot maailmalle  lopulta matkapuhelintekniikalla


Suomalaismatkailijoiden  kännyihin  maailmalla  tarjotut taajuus- ja lähetysaikatiedot  olivat  Radio Finlandin  viimeisimpiä  palvelukokonaisuuksia  2000-luvun alussa.  Matkapuhelin oli kustannuksiltaan huono audiopalvelun alusta, mutta tiedot siitä, millä taajuuksilla  Yle oli  vaikkapa  Ugandassa, Seychelleillä  tai Kanarialla, matkapuhelin tarjosi välittömästi.

Taajuus- ja lähetysaikatietoja oli jaettu kuuntelijoille vuosikymmeniä painamalla esitteitä, suurimmillaan  120 000 puolessa vuodessa. Aivan toiminnan viime vuosina kehitettiin palvelu jakaa tietoja tekstiviesteinä. Vaikka äänipuhelut maailman ääriltä ja Euroopastakin olivat hintavia, SMS-viestit eivät maksaneet paljon.  Kun YLE:n numeroon lähetti maan tai alueen nimen, sai heti puhelimeensa  ao maan senhetkiset lähetysajat Suomesta ja taajuudet.  Tässä (alla) matkamessuilla jaetussa  mainoksessa puhelimen ruudussa näyttävät olevan Italian taajuudet, talviaikaan.  

Tietokantaan oli tallennettu  satakunta maata  tai aluetta.  Aikataulukauden vaihtuessa  tiedot oli päivitettävä.  Se ei tarkoittanut vain  aikoja ja suuntia, vaan  kännyköihin menevissä  tiedoissa  otettiin huomioon myös  etenemistilanne.  Niinpä  kuvan  Italian-taajuudeksi  kelpasi talvella  hyvinkin tuo 6120 kHz, mutta  kesäisin  ei.  Paikallisia  kesä- ja talviaikojen vaihteluja yritettiin  ottaa huomioon, mutta  aina se ei onnistunut.  Lopulta käytettiin  Suomen aikaa, koska  etenkin matkailijat olivat valveutuneita  aikaeroista  Suomeen. Alussa oli pieniä maanosavirheitä ja  muutama Tyynen meren saari  sai Karibian  palvelutiedot.

Ongelmana tässä palvelussa oli kuitenkin se, että  taajuus- ja lähetysaikapalvelu toimi vain suomalaisista liittymistä.  Pysyvämmin ulkomailla  oleskelevia se ei tavoittanut. Taajuudet matkapuhelimiin